Orman ve Su İşleri Bakanı Prof Dr. Veysel Eroğlu Niğde’deki ikinci gününde İlk olarak Valiliği ziyaret etti. Daha sonra Vali Necmeddin Kılıç’tan İlin sorunları hakkında kısa bilgi alan Bakan Eroğlu. Valilik Şeref defterini imzaladı.
Daha sonra Ulukışla İlçesi Çiftehan Termal Tesislerinde bir gün önce yapılan Koordinasyon Toplantısını değerlendiren Bakan Eroğlu yaptığı açıklamada;
“Her Niğde’ye gelişte ayrı bir heyecan duyuyorum çünkü benim çok değer verdiğim bir profesör arkadaşım Üniversitede yan yanaydı odalarımız. Hep Niğde’den Bor’dan bahsederdik, bu sebepten kendimi Niğde’nin fahri hemşerisi olarak kabul ediyoruz. Bizde buraya gelirken elimiz boş gelmedik Allah’a şükür.
Öncellikle inşallah bu ziyaretlerden sonra bir temel atma merasimimiz var 9 tane tesisin temelini atacağız. Bunlardan özellikle barajlarımız var. Çamardı Ören Barajı, Ulukışla Handeresi Barajı ve Sulaması, Kayırlı Barajı ve Sulaması, Çamardı Bademdere Barajı ve Sulaması, Ulukışla Kılan Gelindileği Barajı ve Sulaması olmak 5 tesisin temeli atılacak ayrıca Çamardı Burç Kasabası, Ulukışla Başmakçı Köyü, Çiftlik İlçesi Merkez ve İçmeli Kasabası dere ıslahı olmak üzere DSİ’nin 9 tane tesisinin temeli atılacak. Bunların toplam maliyeti 65 milyon TL’ye mal olacak. peki ne faydası olacak? Burada sulama ihtiyacı hat safhada dolayısıyla bu barajlar suyu biriktirecek yer altı suyunu besleyecek. Bunlardan 22.940 dekar arazi modern sulama ile sulanacak. Ayrıca 4 yerleşim yeri de taşkından korunacak. Peki, bu barajlardan sulama yapılınca vatandaşın cebine ne kadar para girecek. Bunlar çok verimli fizibil çiftçilerimizin cebine net olarak 36.400.000TL ilave zirai gelir artışı olacak. Yani bu barajlar kısa zamanda kendilerini 4 yılda amorti edecek, Gerçekten su son derece verimli.
Biz bunları yapacağız, tabi bizim hesapta Gelindileği diye bir baraj yoktu. İstanbul’da bir nikâha katıldım hediyesini verdikten sonra damatla geline bir dileğiniz var mı diye sordum. Gelin de ” Ben Ulukışlalıyım bizim oraya ne olur bir baraj yapın” dedi. Adını da tabi ne koymamız lazım “Gelindileği”. Bu isminde nerden geldiğini böylece anlatmış olalım, normalde yerin ismi Kılan Barajı’dır. Şimdi inşallah bunların temelini atacağız. Arkadaşlara talimat verdik. Bizim kaybedecek vaktimiz yok. Biz Türkiye’de temel atarken ilk defa açılış tarih ve saatini veren bir Bakanlığız, Allah’a şükür. Bunu Sayın Cumhurbaşkanımız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıyken başlattık. Türkiye’de o zaman temel atılır unutulurdu. Ama biz dedik ki bir dönüşüm yapalım, bir başlangıçla bu işi noktalayalım, Türkiye’de bir dönüşüm olsun. Orda temel attık ilk defa o zaman Istıranca Barajında temel attık tarih ve saat verdik. O zaman bütün Kurumlar ayağa kalktı beni arayanlar oldu değişik kurumlardan, ya nasıl tarih veriyorsun bizi de sıkıntıya sokuyorsun. Biz yıl veremiyoruz. Şimdiye kadar Allah’a şükür verdiğimiz tarih ve saatte, herkes hedefe kilitlenince oluyor. Bunu özellikle burada vurgulamak istiyorum. Yatırımlar var ama tabi ben buraya gelirken birde müjde vermek gibi bir geleneğim var. Bu bizim kültürümüzde var bir yere giderken eli boş gidilmez. Bizim daha önce verdiğimiz 35 müjde vardı. Bu 35 müjde ye ilave olarak 15 tane daha müjde getirdik. Toplamda 50 tane müjde vermiş oluyoruz şimdiye kadar. Bunun da toplam maliyeti 263 milyon TL.
Peki, bu seferki 15 müjde de neler var. DSİ’nin 9 tane, Orman Genel Müdürlüğünün 4, Doğa Koruma Milli Parkların 1, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 1 müjdesi var. DSİ’ nin 9 müjdesi içerisinde 1 Depolama, 4 Baraj ve Sulama, 4 Dere ıslahı projesi bulunmaktadır. 10. müjdemiz Ormana ait 10.000 dekar toprak muhafaza tesisi ve 2.000 dekar alanda bozuk ormanlar rehabilitasyonu yapılacak. Bir karar aldık ben Valimize teşekkür ediyorum. Hatta bu çalışmayı örnek olarak tüm Türkiye’ye yayınlaştıracağız. Burada ormanlık alan çok az, ne yapmamız lazım? Bozuk meralar bize tahsis edildi. Valimiz bunları tespit etti. Böylelikle hem erozyonu kontrol hem de ağaçlandırma daha sonrada buralarda ağaçlar büyüdükten sonra mera olarak kullanmakta mümkün olacak böylece toprağı da kazanmış olacağız. Bu çerçevede 10 000 dekar toprak muhafaza tesisi 2000 dekar alanda bozuk ormanla rehabilitasyon yapacağız 650.000 adet fidan üreteceğiz. Şimdi biz 5.000 köye 5.000 gelir getirici orman kuruyoruz. Burada nitekim badem çok faydalı oldu. Ceviz, badem gibi gelir getirici türleri ekerek ve orada yaşayan vatandaşlarımıza kurayla dağıtacağız. Köylülerimize ayrıca fidan dağıtımımız var. Bu yıl 4 köyde 500 dekar alanda ceviz, badem, dut olmak üzere dikip 3 yıl bakım bize ait, geliri vatandaşlara ait olmak üzere dağıtacağız. Bugünde kura ile bu alanların dağıtımını yapacağız. Köylülere ayrıca fidan dağıtımı yapacağız. Ayrıca 315.000TL ORKÖY kredisi vereceğiz vatandaşlara, 17 orman köylüsüne. Doğa Koruma ve Millik Parklarında bir müjdesi var Aladağlar Milli pakında girişte kontrol ünitesi ve dağcılar için sığınma barınakları yapılacak bu sene, buraya çok büyük önem veriyoruz. Aladağların planını da hazırladılar inşallah önümüzdeki günlerde uzun derli gelişme planını onay edeceğiz, bazı güzel talepler var. İnşallah orayı muhteşem bir dağ turizm merkezi haline getireceğiz. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün de 1 müjdesi var. Anlık hava durumu bilgilerinin vatandaşımıza sunulması, tahminlerin hazırlanması ve yapılan tahminlerin doğrulanması maksadıyla otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kurulacaktır. Bunlar Bağlama Beldesi, Kızılören Beldesi ve Altay Köyü olmak üzere 3 adet otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kuracağız. Böylece müjdelerimizi tamamlamış oluyoruz. Daha önceki 35 müjdeden 25 tanesi bitti. Geriye kalan10 tanesini ise en kısa zamanda bitireceğiz.
Niğde’de özellikle arsenik problemi vardı, çok muhteşem bir arsenik arıtma tesisi kurduk. Şimdi Allah nasip ederse daha başka kaynaklardan su getirmek için büyük bir proje başlatıyoruz. Dün akşam karar aldık 2 tane alternatif var, bunlar üzerinde çalışacağız hangisi ekonomikse onu yapacağız. Ulukışla’ya su getirme noktasında da çalışacağız.
9 baraj ve göleti inşa ettik, 19.220 dekar araziyi sulamaya açtık. Çiftçimize yılda 6.5 milyon TL her yıl ilave gelir sağladık. 17 tane dereyi ıslah ettik. 41 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Çok büyük seferberlik yapıyoruz, okul bahçeleri, yol kenarları, mezarlıklar, açık bir açık alan varsa orayı ağaçlandırmak bizim borcumuzun borcu. 1 tane şehir ormanı, 2 tane bal ormanı kurduk. 10 tane otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kurduk. Neticede bunları yapıyoruz, yapacağız. Sadece biz çalışmıyoruz, diğer bakanlıklarda çalışıyor, Niğde’ye güzel, büyük yatırımlar yaptılar, yapıyorlar. Değerli Milletvekillerimiz, Valimizde çok yakından takip ediyorlar.
Sağlık Bakanlığı büyük yatırımlar yaptı, Merkezde sağlık ocakları ve sağlık evleri yapıldı çok sayıda 112 Acil Yardım İstasyon sayısı 3 iken 19 çıktı. Kar paletli iki tane Ambulans getirildi. Eğitim de fevkalade ileri noktaya geldik derslik sayısı 3697’ye çıkarılmış, öğretmen sayısı 3358 iken 5140 yükselerek nerdeyse ikiye katlamıştır. Ayrıca öğrencilere 11 milyon ders kitabı üçersiz dağıtılmış 6739 bilgisayar gönderilmiş 293 sınıfa ADSL internet bağlantısı yapılmış 270 bilişim teknoloji sınıfı yapılmış, 553 akıllı tahta, 25 çok fonksiyonlu yazıcı, yaklaşık 4000 adet tablet bilgisayar dağıtılmış yani bunlar gerçekten bunlar önemli Niğde Üniversitesi gerçekten çok büyüdü. 4 Fakülte kurmuşuz ilave, 3 Enstitüsü, 3 Yüksek Okul, 6 Meslek Yüksek Okulu, 3 Araştırma Uygulama Merkezi birimlerini ekledik. Ulaştırma destan yazdı 291 km bölünmüş yola çıkarıldı. Çiftçilerimize Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı 390 milyon TL hibe zirai destek vermiş. Köydes kapsamında burada aşağı yukarı tüm köy yolları yapıldı. TOKİ vatandaşı ev sahibi yapmak için büyük bir seferberlik yaptı şimdiye kadar 5158 konut inşa edildi. Bu çerçevede burada emeklide çok onlar arzu ederse emeklilere TOKİ kira öder gibi ev sahibi edecek. Ayrıca tören alanında 600 tane kar çam, 500 sedir, 500 ceviz, 300 badem, 100 ıhlamur olmak üzere 2000 tane fidanı vatandaşlara dağıtacağız. Ayrıca örnek olmak üzere kura çekimi yapacağız özellikle merkezde Hançerli köyünde 320 dekar alanda 17,600 tane badem dikiyoruz 64 tane hane var herkese 5 dönüm düşmektedir. Herkese 275 tane badem fidanı teslim ediyoruz parselleyip 3 yıl bakımı bize ait ailenin geçimini çok rahat sağlıyor. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın mantığıyla çalışıyoruz.
Niğde’ye bugüne kadar 8 Milyar TL yatırım yaptık. Bütün Kurumlar burada yatırım yaptı. Özellikle; Orman ve Su İşleri, Ulaştırma, Milli Eğitim, Sağlık, Adalet Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik, Gıda Tarım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı TOKİ’nin yatırımları var.”dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Valilik ziyaretinin ardından toplu temel atma merasimine katılmak üzere Niğde Cumhuriyet Meydanında düzenlenen Temel atma törenine katıldı. Tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından; DSİ tarafından inşa edilecek Çamardı-Ören Barajı, Ulukışla - Handeresi Barajı ve Sulaması, Merkez Kayırlı Barajı ve Sulaması, Çamardı Bademdere Barajı ve Sulaması, Ulukışla Kılan Gelindileği Barajı ve Sulaması ile Çamardı Burç Kasabası, Ulukışla Başmakcı Köyü, Çiftlik İlçe Merkez, İçmeli Kasabası Taşkın Koruma Tesislerinin temelleri atıldı. Temeli atılan tesislerle 22.940 dekar tarım arazisi sulanacağı, 4 yerleşim yeri taşkından korunacak, 36.400.000TL net gelir artışı elde edileceği ve bu tesislerin 65.000.000 TL mal olacağı bildirilirken gelir Getirici Tür Ağaçlandırması Kura Çekimi ve Sertifika verilmesi, ORKÖY Kredi desteğinden yararlananlara sertifikalarının verilmesinin ardından temel atma törenine geçildi. Toplu Temel Atma Törenin ardından vatandaşlara fidan dağıtımı yaptıktan sonra Bakan Eroğlu Mardin Nusaybin de Şehit olan J.Uzm.Çvş. Mustafa Şahin’in ailesine taziye ziyaretin de bulunduktan sonra İlimizden ayrıldı.